Miseczka z malinami

Właściwości zdrowotne i kosmetyczne malin

Maliny są nam doskonale znane. Lubimy je zerwać od czasu do czasu z krzewu lub zjeść na kanapce w formie dżemu. Zaczynają kwitnąć w wakacje i rosną do października. Jak każdy owoc, świeże malinki posiadają szereg właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto je jeść i jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Maliny – zdrowie i smak w jednym

MalinyPrzede wszystkim to uniwersalna przekąska, którą możemy się zajadać na różne sposoby. Świeże zerwane z krzaka są przepyszne i stanowią zdrowy dodatek do naleśników, słodkich omletów lub gofrów. To wysokoenergetyczny owocowy przysmak z niewielką ilością kalorii. Maliny mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, więc zalecane są cukrzykom oraz osobom chorym na insulinoodporność. Zawarte w malinach antocyjany redukują poziom glukozy. Przetwory z malin bez cukru pomagają usunąć tkankę tłuszczową, przyspieszyć metabolizm oraz przyczyniają się do oczyszczania organizmu z toksyn. Wspomagają również pracę układu trawiennego oraz wątroby. Maliny to idealny składnik do domowych środków leczniczych. Zawierają kwasy organiczne, pektyny, antocyjany oraz szereg witamin i substancji mineralnych, takich jak potas, magnez, żelazo czy wapń. Z olei liście malin są bogate w kwasy organiczne i żywicowe, garbniki oraz sole mineralne między innymi żelaza, wapnia i miedzi. Łodygi natomiast posiadają witaminy oraz magnez, potas, żelazo i wapń.

Miseczka z malinamiMaliny zwalczają objawy gorączkowe. Napar lub sok z suszonych malin wypaca organizm i przyczynia się do obniżenia temperatury. Napar zalecany jest osobom dorosłym, natomiast sok dzieciom. Zbawienne skutki owoc ten przynosi również w stanach zapalnych gardła lub objawów związanych z grypą żołądkową. Na ból gardła lub krtani dobrze jest płukać jamę ustną naparem, a pić, gdy dopada nas biegunka. Regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu, a to za sprawą kwasu ferulowego. Te maleńkie niepozorne owoce świetnie działają również na bóle menstruacyjne. Mają właściwości rozkurczające i łagodzą ból. Maliny są niezwykle popularne w kosmetyce. Z ich nasion produkowany jest olej pielęgnacyjny do skóry. To również składnik różnego rodzaju kremów stosowanych do opalania i po oraz balsamów do ust. Tego rodzaju specyfiki wspierają regenerację komórek skóry i przyspieszają likwidowanie blizn. Poza tym maliny są składnikami kremów przeciwzmarszczkowych i szamponów.

Mnogość właściwości leczniczych sprawia, że maliny to nie tylko mała zdrowa przekąska. To uniwersalne witaminy, które można spożywać w wielu różnych postaciach, zarówno jako gęste dżemy, galaretki lub płynne soki. Kilka schowanych w piwnicy słoików z malinowymi przetworami umilą jesienno-zimowe dni.

Zostaw komentarz