pasta tahini

Tahini czyli pasta sezamowa — co to i z czym to się je?

Tahini to nic innego jak utarte i zmielone ziarna sezamu. Jest to pasta będąca składnikiem wielu potraw bliskiego i dalekiego Wschodu. Masło orzechowe zna przecież każdy. Z sezamu również można je zrobić — swoje zastosowanie ma w różnych kuchniach świata: chińskiej, japońskiej, czy koreańskiej.

Uniwersalna pasta sezamowa

pasta tahiniWspółcześnie jest dość częstym składnikiem dań wegańskich. Pasta tahini to nie tylko ciekawy i orientalny smak, ale też doskonałe źródło tłuszczy, białka, błonnika, a także cennych pierwiastków jak magnez i żelazo. W składzie znajdziemy również sezamol, który wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Pasta tahini może smakować różnie w zależności od sposobu jej przygotowania, niemniej da się w niej wyczuć goryczkę. Jeśli nasiona sezamu nie są nam obce i lubimy je, to pasta na pewno przypadnie do gustu. Jest lekko orzechowa, a więc świetnie sprawdzi się do dań, w którym są użyte orzechy. Tahini swoje zastosowanie znalazło w dipach, designach i sosach — nadaje im ciekawy smak, wzbogaca i podkręca dania. Można ją dodać do ciasteczek, bądź innych wypieków w kuchni, świetnie sprawdza się w słodkościach.

pasta tahiniPastę sezamową można również zastąpić masłem na chleb, to zdrowe i pyszne rozwiązanie. Jednak najbardziej kojarzy się ona z kuchnią arabską i popularnymi przepisami: hummus i baba ghanougsh. Mimo podobieństwa w wyglądzie to dwie inne potrawy. Każda jednak ma swoich zwolenników i zdecydowanie obie warto spróbować. Jak widać pasta tahini ze sklepu jest bardzo uniwersalna, lecz nie jest jeszcze zbytnio popularna i może być problem z jej zdobyciem w popularnych sklepach. Warto więc skorzystać wtedy z oferty dobrze zaopatrzonych sklepów internetowych. Najczęściej pastę sezamową sprzedają w słoiczkach, a jej przechowywanie nie sprawia problemu. Najważniejsze by znalazła się w ciemnym miejscu, nie koniecznie w lodówce, bo wtedy zgęstnieje. Przed użyciem trzeba tahinę wymieszać, ponieważ podczas stania, na wierzchu zbiera się olej. Pastę tahini można również samemu wykonać w domu, oczywiście trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt, ale jest to przepis łatwy i każdy może, go znaleźć w internecie. Wegetarianie i weganie uwielbiają tahini i często wykorzystują ją w swojej diecie. Pasta sezamowa to ciekawy i przydatny dodatek w każdej kuchni.

Jest zdrowa i można ją wykorzystywać do różnych potraw bliskowschodnich. Można ją używać w formie dipu, bądź zamiennika masła — tyle do wyboru, aż ślinka leci na samą myśl. Gotowy produkt można łatwo znaleźć w sklepie internetowym, z pewnością przypadnie każdemu do gustu i zostanie w kuchni na dłużej.

Zostaw komentarz