kucharz

Smaczne i uniwersalne przepisy obiadowe

Przygotowanie takiego obiadu, który będzie smakował całej rodzinie nie jest proste. Każdy ma w końcu swoje preferencje – jeden woli zupy, drugi kotlety, czy sałatki. Do tego dochodzą nietolerancje i alergie pokarmowe, czy diety wegańskie i wegetariańskie, które ograniczają możliwość wykorzystania wielu produktów.

Jak dogodzić wszystkim?

danie obiadowe Również nie każdy ma czas i chęci, by codziennie zaskakiwać rodzinę całkowicie nowymi przepisami. Warto zatem sięgać po przepisy uniwersalne, które z łatwością można modyfikować. Wtedy w domu zjemy najlepsze obiady w Szczecinie. Pierwsza propozycja to makarony, ryże i kasze. To sypkie produkty z dużą zawartością węglowodanów. Ich zjedzenie sprawi, że szybko poczujemy sytość i uczucie pełnego żołądka. Każda z tych opcji daje duże pole do popisu. Doskonale smakują z sosami, mięsami, jak i warzywami. W poniedziałek będzie makaron z sosem serowym, we wtorek z pieczeniowym, w środę z warzywnym i tak dalej. Co więcej, te produkty sprawdzą się też w posiłkach na slodko i na zimno. Makaron z białym serem i truskawkami to klasyka letniego menu. Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem pokochają nawet niejadki. Z kolei kaszę manną czy jaglaną można dać do wegańskiego puddingu czekoladowego na bazie roślinnego mleka.

kucharz Warto wspomnieć właśnie o różnych opcjach produktowych. Zamiast zwykłego makaronu jajecznego można kupić kolorowy makaron z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku, czy nawet atramentu ośmiornicy. Ryż dziki, czy jaśminowy mają inne aromaty niż ryż biały. Kasze też się od ciebie różnią. Każdy znajdzie ciekawą opcję dla siebie. Druga uniwersalna opcja to zupy. Podstawą jest albo rosół (na różnych rodzajach mięsa, choć zwykle jest to kurczak) lub wywar warzywny (opcja dla wetegarian i wegan). Do zupy wrzucić można dynię, brokuły, pomidory i inne warzywa. Mogą to być zupy kremowe, które się blend uje i podaje z grzankami lub tostami lub zupy, w których widać pływające kawałki mięsa i warzyw. Latem dobrym wyborem będą zupy mleczne oraz owocowe np. z wiśni czy truskawek. Kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, bo często były serwowane w przedszkolach.

Dobra zupa sama w sobie może nie jest sycąca, ale jeśli będzie mieć mięsną ,,wkładkę” albo przegryziemy ją kawałkiem pieczywa to na pewno najemy się do syta. Kończąc rozważania, makarony, ryże, kasze oraz zupy można serwować w wielu wydaniach. To posiłki proste i szybkie w przygotowaniu, które posmakują zarówno dorosłym, jak i maluchom. Wystarczy dodać do nich kilka dodatków i już pyszny domowy posiłek mamy gotowy.

Zostaw komentarz