owies

Laboratoryjne testy na nietolerancje pokarmowe

Obecnie badania na nietolerancje pokarmowe stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób widzących u siebie dolegliwości układu pokarmowego wybiera się na kosztowne badania, które niestety budzą duże kontrowersje. Jedni specjaliści uważają, że jest to potrzebne osobom, które zmagają się z dolegliwościami jelitowymi, a inni uważają, że są niemiarodajne i eliminacja wykazanych produktów nie jest potrzebna.

Gdzie zatem leży prawda?

wegan Istnieje znaczna różnica pomiędzy nietolerancją a alergią pokarmową. Alergia może być zależna lub niezależna. Ta pierwsza objawia się bardzo gwałtownie i natychmiastowo — występują duszności, świszczący oddech, pokrzywka na ciele, biegunka lub wstrząs anafilaktyczny. Niezależne alergie to te z opóźnionym działaniem, nawet do 96 godzin po spożyciu danego produktu. Tego typu alergia nazywana jest właśnie nietolerancją pokarmową, a wyniki badań na jej sprawdzenie są często traktowane przez dietetyków i lekarzy jak zbędny świstek. Jest to spowodowane brakiem jakichkolwiek badań medycznych potwierdzających, że są to wyniki miarodajne. Oczywiście laboratoryjny test na celiakię (nietolerancja glutenu), czy nietolerancję laktozy i fruktozy mają sens. Nie są to w żadnym stopniu alergie niezależne, choć potocznie nazywane nietolerancjami. Niosą za sobą poważne dolegliwości, które są ściśle związane z funkcjonowaniem organizmu.

owies W przypadku laktozy jest to spowodowane niedostateczną produkcją enzymu laktazy w organizmie, który odpowiada za jej trawienie. Natomiast nietolerancja glutenu jest bardzo często bagatelizowana przez społeczeństwo, podczas gdy jest to poważna choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Celiakia jest niemożliwa do wyleczenia, a jedynym sposobem na jej uspokojenie jest odpowiednia dieta, całkowicie eliminująca wszystkie produkty mogące zawierać gluten. W przypadku nieceliakalnej nietolerancji możliwe jest, że objawy kiedyś ustąpią. Większość lekarzy skłania się jednak ku teorii, że przypadłość ta jest po prostu inną dolegliwością, która została nieprawidłowo zbadana. Osoby robiące kosztowne testy na nietolerancje pokarmowe przed udaniem się do lekarza popełniają straszny błąd, gdyż eliminowanie produktów na własną rękę może później skutkować kolejną nieprawidłową diagnozą. Wykrycie celiakii u osoby, która postanowiła chwilowo odstawić gluten, jest niemożliwa ze względu na to, że jelita chorego na celiakie na diecie bezglutenowej wracają do zdrowia, a poziom przeciwciał się zmniejsza.

Badania na nietolerancje pokarmową mogą być pomocne w chwili, kiedy jesteśmy pod opieką lekarza, który wykonał już wiele testów, a nadal nie ma żadnego konkretnego wyjaśnienia na pojawiające się dolegliwości. Nie powinno się wykonywać testów na własną rękę, a przede wszystkim eliminować produktów, które wg wyniku szkodzą. Każda decyzja powinna zostać skonsultowana z lekarzem, bo może się okazać, że potencjalna nietolerancja glutenu jest po prostu alergią na pszenicę lub wrodzoną celiakią.

Zostaw komentarz