miód spożywczy

Glukoza krystaliczna w miodzie

Glukoza krystaliczna to produkt występujący w postaci drobnokrystalicznego białego proszku. Otrzymywany jest w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi ziemniaczanej. Znajduje spore zastosowanie w przemyśle spożywczym, ale nie tylko. Jednym z artykułów, w którym znajduje się glukoza krystaliczna, jest miód.

Występowanie glukozy w miodzie

miódW procesie tym glukoza wytrąca się z mieszaniny cukrów występujących w miodzie i osiada na dnie naczynia w postaci kryształków. Jest to proces, który przebiega samoistnie i nie obniża jakości miodu. W dużym uproszczeniu wygląda to tak, że im większa jest przewaga zawartości glukozy nad innymi cukrami, tym miód krystalizuje się szybciej. Krystalizacja w miodzie powoduje rozjaśnienie tego produktu, np. mód gryczany praktycznie czarny w postaci płynnej po krystalizacji staje się brunatny, miód rzepakowy jest słomkawo-zielony, a po krystalizacji staje się biały. Proces krystalizacji miodu zależy głównie od jego rodzaju. Miód może przechodzić ze stanu płynnego, do stanu skrystalizowanego w kilka dni. Każdy prawdziwy i naturalny miód pszczeli posiada cukry proste, czyli glukozę — więc każdy miód powinien się skrystalizować. Występująca glukoza krystaliczna w hurcie charakteryzuje się niskim stopniem przetworzenia. Miód tak naprawdę dzięki zawartej sporej ilości glukozy sam się krystalizuje.

miód spożywczyProces ten może przebiegać bardzo różnie w zależności od rodzaju miodu. Dla przykładu: miód rzepakowy krystalizuje się bardzo szybko, ponieważ zawiera w sobie dużo glukozy — może przejść w formę stałą już po kilku dniach. Z kolei miód akacjowy zawiera w sobie bardzo dużo fruktozy, więc może skrystalizować się dopiero po roku. Glukoza występuje we wszystkich gatunkach miodu w ilości około 34%. Podsumowując, wypada stwierdzić, że krystalizacja miodu nie jest żadnym skomplikowanym zjawiskiem. Ze względu na występujące w miodzie cukry proste — miód łatwo krystalizuje się. Warto zauważyć, że miód jest wykorzystywany również w różnych produktach takich jak: kremy, szampony, żele pod prysznic, maseczki do twarzy. Miód jest tradycyjnie stosowany do leczenia ran, ukońszeń owadów, oparzeń czy chorób skóry.

Miód jest produktem, który zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego przebiegu przemiany materii w organizmie człowieka, a mianowicie: węglowodany, kwasy organiczne, enzymy, aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. Związki te działając pojedynczo lub kompleksowo decydują o wielokierunkowym działaniu miodu: antybiotycznym, przeciwzapalnym, regenerującym, rozkurczowym i przeciwbólowym. Zawarta wysoka ilość glukozy w miodzie sprawia, że produkt ten powinien być stosowany przez sportowców i osoby, które zmagają się z hipoglikemią.

Zostaw komentarz