ważywa

Czym jest ozonowanie warzyw i owoców?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że istnieją nowoczesne techniki czyszczenia żywności, które nie tylko usuwają z jej powierzchni zanieczyszczenia, bakterie, wirusy i grzyby, ale także przedłużają ich świeżość. Dzięki temu można sporo zaoszczędzić na kolejnych zakupach. Niezależnie od tego, o jaki rodzaj czy ilość jedzenia chodzi, zawsze warto rozważyć jej ozonowanie.

Walory ozonowanych warzyw i owoców?

różne owoceTrójcząsteczkowy tlen wnika w produkt, pozbawiając go szkodliwych drobnoustrojów, a także pestycydów i innych groźnych dla zdrowia chemikaliów. Owoce i warzywa zaliczają się do żywności, która dość szybko się psuje. Są to też produkty podatne na gromadzenie się grzybów oraz pleśni, która powoduje ich stopniowe gnicie. Aby skutecznie przedłużyć ich termin przydatności do spożycia, wystarczy zastosować ozon. Jest to aktywny tlen, który redukuje niebezpieczne dla zdrowia związki z żywności. Można wykorzystać go zarówno do oczyszczania pomieszczeń i wnętrz samochodów, jak i do nieinwazyjnej dezynfekcji jedzenia. Ozonowanie warzyw i owoców to czynność, którą można przeprowadzić nie tylko w zakładach przemysłowych czy punktach gastronomicznych, ale także we własnym domu.

ważywaAby wspomnianą czynność wykonywać we własnym domu, wystarczy do tego nabyć odpowiednie urządzenie, czyli nowoczesny i praktyczny ozonator, dzięki któremu z żywności zostaną usunięte wszelkie pestycydy bezpośrednio zagrażające zdrowiu konsumenta. Sprzęty do sprawnego dezynfekowania produktów spożywczych najczęściej bazują na technologii ozonu, ponieważ jest to najskuteczniejsza metoda zwalczania zanieczyszczeń, która nie odbiera produktom ich smaku i aromatu, a także zapobiega szybkiemu psuciu się. Dzięki ozonowaniu możliwe jest usunięcie pozostałości pestycydów, metali ciężkich i hormonów obecnych np. w mięsie. Ozonować można niemal każdy produkt, choć głównie robi się to w przypadku owoców i warzyw oraz produktów mięsnych. Ozon ma dużą zdolność do zabijania bakterii, a także rozprasza się w wodzie, pełniąc rolę środka o działaniu sterylizującym i eliminując chorobotwórcze związki. Cały proces polega na wytwarzaniu przez wnętrze ozonatora aktywnego tlenu.

Generator ozonu używa wysokiego ciśnienia jonizacyjnego w celu rozłożenia tlenu w powietrzu i w wodzie. Ozon jest następnie wprowadzany do głównego silnika poprzez rurociągi, dzięki czemu może być równomiernie uwalniany w wodzie. Dezynfekcja warzyw i owoców polega w tym wypadku na umieszczeniu ich w specjalnym pojemniku. Oprócz zanieczyszczeń usuwane są także pozostałości rolnicze. dzięki temu można uzyskać też czystą wodę gotową do wypicia.

Zostaw komentarz