chleb bezglutenowy

Chleby zwykłe i bezglutenowe

Wiele osób traktuje chleb jako postawę diety. Nadaje się do kanapek na śniadanie, zapiekanek na kolację, jako dodatek do pieczonych kiełbasek, fasolki po bretońsku, czy bigosu. W piekarniach do wyboru jest wiele chlebów, zarówno pieczonych na drożdżach, jak i na zakwasie, chlebów jasnych i ciemnych, pełnoziarnistych. Jednak osoby z nietolerancją glutenu nie mogą jeść tradycyjnych chlebów opartych na mące pszennej czy żytniej, muszą oni jeść specjalne produkty bezglutenowe.

Chleby bezglutenowe z dodatkami

chleb bezglutenowy Co znajdziemy w takich chlebach? Na pewno popularna jest mąka ryżowa, która nadaje chlebowi sypkość oraz jasną barwę, jak również skrobia i mąka kukurydziana. Mąka kukurydziana świetnie zastępuje mąkę pszenną, natomiast skrobia jest wyjątkowa, ponieważ nie ma ani smaku, ani zapachu. Sprawdzi się jako zastępstwo dla skrobi ziemniaczanej, jest idealna do zagęszczania kremów, czy sosów. Często chleby bezglutenowe robione są z mieszanek mąk, wystepują też chleby z dodatkami. Popularny jest na przykład chleb bezglutenowy ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, czy pestkami dyni. Taki chleb będzie nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy. Nasiona zawierają dużo magnezu, mikroelementów, które poprawiają stan zdrowia. Oczywiście nie wszystkie ziarna będą nadawały się do chleba bezglutenowego, bo niektóre zawierają gluten. Warto zaznaczyć, że chleby bezglutenowe często pieczone są na samych drożdżach, a nie na zakwasie, jak tradycyjne chleby pszenne i żytnie. Można oczywiście zrobić zakwas bezglutenowy, jednak nie będzie on tak ,,rósł” i dawał takich efektów spulchniających jak np. zakwas żytni. Chleb na drożdżach wyrośnie zawsze.

chleb bezglutenowy Wyższość zakwasu objawia się jedynie tym, że taki chleb będzie dłużej świeży. Chleby bezglutenowe występują w opcjach wieloziarnistych, czy pełnoziarnistych, jednak większość osób poszukuje chlebów jasnych, imitujących wyglądem i smakiem chleb pszenny. Ważne jest też to, że chleby bezglutenowe, podobnie jak bułki, to zawsze produkty paczkowane. Dzięki temu dłużej zachowują świeżość, ale przede wszystkim pakowanie w atmosferze ochronnej sprawia, że taki chleb nie będzie zanieczyszczony glutenem. Jest zatem stuprocentowo bezpieczny dla alergików.

Chorzy na celiakię czy osoby z nietolerancją glutenu mogą sięgać też po wafle ryżowe, czy chrupkie pieczywo zamiast chleba. Ciekawym rozwiązaniem mogą być tez pieczone w domu chleby gryczane czy jaglane, bazujące na kaszach. Taki chleb ma wyrazisty smak i aromat, będzie pasował idealnie jako dodatek do mięs, do fasolki, czy do bigosu.

Zostaw komentarz