miód z owocami

Bardzo smaczne miody

Jest wielu amatorów miodu, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia kanapek z twarożkiem czy serem; czy też tacy, którzy słodzą herbatę tylko miodem. Wyjątkowy, charakterystyczny aromat, smak i konsystencja sprawiają, że można ten produkty wykorzystywać na wiele sposobów. Z drugiej strony jest szeroki grono osób nielubiące miodów wielokwiatowych czy lipowych – tych najczęściej spotykanych na sklepowych półkach.

Czy dostępne są inne miody?

pancakes z miodem Czy można samodzielnie przygotować miodowe przetwory? Jak najbardziej! W sklepach stacjonarnych rzadko się one pojawiają, choć można na nie polować w sklepach z produktami lokalnymi, ekologicznymi. Lepszym rozwiązaniem będą jednak sklepy internetowe. W nich znajdziemy między innymi wyjątkowy miód piernikowy. Dodatek kakao sprawi, że będzie miał ciemnobrązową barwę, a cynamon i goździki nadadzą mu świątecznego aromatu. To idealny miód na Boże Narodzenie. Będzie fantastycznym prezentem dla bliskiej osoby, a nam przyda się do przekładania ciast i dekorowania ciasteczek. Warto spróbować też miodu z dodatkiem kakao o orzechów. Taki miód z powodzeniem zastąpi sklepowe czekoladowe kremy, które składają się w głównej mierze z cukru i tłuszczu palmowego. Takim miodem posmarujemy naleśniki, placki owocowe, czy kanapki.

miód z owocami Dzieci polubią miody owocowe – truskawkowe, malinowe, czy żurawinowe. Słodkie owoce liofilizowane nadadzą miodowi intensywnego koloru oraz smaku. Sprawdzą się na kanapkach, jako dodatek do jogurtu czy owsianki, również będą doskonałym kremem do przełożenia ciasta. Czy w domowych warunkach da się przygotować taki miód? Wszystko jest możliwe. Jeśli chcemy mieć miód z dodatkiem owoców to trzeba kupić je w formie liofilizowanej, mającej postać suchego proszku. Także sypkie kakao czy kawa doskonale połączą się z miodem. Wystarczy wsypać odrobinę proszku do miodu i całość dokładnie wymieszać. Zwykle dodatki nie stanowią więcej niż kilka procent całej masy. Jeśli miód zostanie przez nas szybko zjedzony lub też będziemy go zostawiać na zimę to można dodać też świeżych owoców i przypraw, takich jak imbir i cytryna. Nic nie stoi na przeszkodzie by nadać miodowi nieco chrupkości i dorzucić do niego pokruszonych orzechów laskowych czy włoskich.

Reasumując, jeśli zwykły, czysty miód nam nie smakuje to nic straconego – możemy zamówić świąteczny miód o piernikowym aromacie, miody malinowe, czy będące zdrową alternatywą czekoladowego kremu do smarowania. Dzięki temu miody nigdy nam się nie znudzą, a niejadki mogą znaleźć idealny smak dla siebie.

Zostaw komentarz